Over ons

Het (muzikale) hart:

Helga van der Wal is onze dirigent

Foto volgt

 

 

                                          Johannes van der Werf                                             

     Johannes bespeelt de mandoline en de gitaar.   
            In het koor zingt hij bas, maar
hij draait               
          zijn hand ook niet om voor
een zang solo.            

 

     gerrit-vd-zee    jan-douma
        En niet te vergeten onze solisten:
    Gerrit van der Zee              Jan Douma
          Krachtige 1e tenor         Bariton met verve

Ons koor
bestaat uit ruim 30 mannen, die om de veertien dagen bijeenkomen in de voormalige gereformeerde Kerk ’t Anker in Oosthem.
Naast het repeteren is het onderlinge contact ook belangrijk. Ons koor kan beschikken over verschillende solozangers. Het koor zingt meestal drie of vierstemmig onder leiding van een zeer kundige dirigent die naast ons koor voor zeer grote koren staat. Onze begeleiding bestaat uit accordeon, gitaren, cagnon en keyboard, eventueel aangevuld met dwarsfluit, viool of trekzak. We zingen bij voorkeur in gebouwen met een goede akoestiek.

Oorsprong
t Skip sûnder roer is opgericht op 30 april 1993 als shantykoor met als doel het  bevorderen van het zingen van shanty liederen en zo mogelijk elk jaar iets van de opbrengst te schenken aan goede doelen.

De naam
Als naam werd gekozen:’t Skip sûnder roer’.Deze naam is ontleend aan het wapen van de stad IJlst zoals datdoor de Hoge Raad van Adel in 1818 is vastgesteld. Het logo van het koor is een gestileerd schip zonder roer. Het  ‘’t Skip sûnder roer’ is opgericht in een periode toen de shantykoren als paddenstoelen uit de grond schoten. Niks mis mee. De Friese mannen raakten massaal aan het zingen en spreidden veel plezier ten toon. Tegenwoordig heeft bijna elke, zichzelf respecterende, plaats een zeemanskoor.Het valt niet te ontkennen dat na jarenlang shanty’s zingen, zowel bij de uitvoerders als bij het grote publiek, ‘verzadiging’ ontstaat. Dus werd het hoog tijd om de bakens te verzetten.

Op in oare toer (Op een andere toer)
Met veel muzikaal vernuft werd de koers van ‘’t Skip sûnder roer’ veranderd. Naast de lofzang op de wereldzeeën valt het koor voor wereld melodieën van bijzondere aard. Onder het motto: ‘Alles mag, van shanty tot Bach’, is er een kritische keuze gemaakt uit een groot arsenaal aan liederen. Duitse-, Engelse-, Franse-, maar ook bijvoorbeeld Kroatische- en Macedonische-traditionals ‘huizen’ in de zangportefeuille. Volkssongs van velerlei aard. Dat wil niet zeggen dat het oude repertoire volledig is uitgezwaaid. Integendeel. We blijven Holland op z’n mooist bezingen. En ook ons Fryske Heitelân, met z’n griene greiden, it smûk skaadzjend beamtegrien en blauwe loften, zal blijvend bejubeld worden.

Uitvoering
Dankzij de muzikale gaven van koorleiders en dirigenten heeft ‘’t Skip sûnder roer’ zich weten te onderscheiden. Als het even kan wordt er tenminste driestemmig gezongen, geborduurd op arrangementen van de eigen maëstro. Het koor heeft  voor haar optredens een indrukwekkende muzikale wereldreis uitgestippeld. O.a. met werken van wereldberoemde componisten. Soms ontroerend, ook romantisch, dan weer opgewekt en vrolijk. Met voortreffelijke muzikale begeleiding. Kortom, een gedenkwaardige trip die uw muzikale hart zal raken.

Andere naam
Met de verbreding van het repertoire, is  de naam van het koor veranderd in: Kompaenenkoor ’t Skip sûnder roer. De repetities worden gehouden in de voormalige gereformeerde Kerk ’t Anker in Oosthem.

Zingen voor het goede doel
t Skip sûnder roer’ zingt voor goede doelen. Een deel van het geld dat bij optredens wordt binnen gehaald gaat naar mensen in nood. Zo werden er o.a. giften gegeven aan de stichting World Servants uit Sneek,  aan noodlijdende personen in Roemenië, jeugdige oorlogsslachtoffers in Sarajevo, stichting Sviatoslav, The hunger project, de ambulanceboot voor het Dek Island in Ethiopië, een project in Ghana, een hospice in Kenia en in 2018 een gift én persoonlijke inzet van een van onze leden voor botenbouwtraining in Shambu, Ethiopië.

Optredens
Het koor treedt op aanvraag op voor groepen die met genoegen luisteren naar ons optreden.Voor nadere informatie of boekingen: neem contact op met één van de bestuursleden.